Sindirim büyük moleküllü besin içeriklerinin hücrelerimizin kullanabileceği kadar küçük moleküllere dönüştürülmesidir.
Besinlerin hücrelerimiz tarafından kullanılabilecek kadar küçük
parçalar bölerek kana geçişini sağlamak sindirim sisteminin görevidir.
Sindirim çiğnemeyle başlar. Besinlerin çiğneme ve kas hareketleriyle
küçük parçalara ayrılması mekanik sindirimdir. Besinlerin enzim adı
verilen bazı salgılar yardımıyla parçalanmasına ise kimyasal sindirim
denir.
*Kimyasal sindirimde enzimlerin besin içerikleri küçük moleküllere
parçalanmaktadır. Besin içeriklerinin her birinin sindirim sırasında
küçük moleküllere parçalanır.
Sindirim Olayı
Ağız: Besinlerin mekanik sindirimi çiğneme ile gerçekleşir.
Karbonhidratların kimyasal sindirimi ise tükürük içerisinde bulunan
enzimler sayesinde başlar.
Yemek Borusu: Besinleri yapısında bulunan kaslar yardımıyla mideye iletir.
Yutak: Besinlerin ağızdan yemek borusuna iletilmesini sağlar.
Mide: Besinlerin mekanik sindirimi, midenin kasılıp gevşeme hareketi
ile devam eder. Kimyasal sindirim ise mide öz suyu içinde bulunan mide
asidi ve enzimler tarafından gerçekleştirilir. Böylece, besinler
parçalanarak küçük moleküller hâline getirilmiş olur. Proteinlerin
sindirimi midede başlar.
İnce Bağırsak: Yağların kimyasal sindirimi burada başlar. İnce
bağırsağa gelen pankreas öz suyu ile yağların, karbonhidratların ve
proteinlerin sindirimi tamamlanır. B esinler ince bağırsakta en küçük
moleküllerine kadar parçalanır. Bu moleküllerin ince bağırsaktan kan
damarlarına geçmesi olayına emilim adı verilir. İnce bağırsak, sindirim
sistemimizin en uzun bölümüdür.
Kalın Bağırsak: Besinler içerisinde kalan su, kalın bağırsak tarafından
emilir. Atık maddeler ise sindirim sisteminin son bölümü olan anüse
gönderilir.
Anüs: Besin maddelerinin vücudumuz tarafından kullanılamayan bölümü anüs yoluyla atık madde olarak vücuttan uzaklaştırılır.
Sindirime Yardımcı Organlar
Karaciğer: Safra adı verilen bir salgı üretir. Safra salgısı bir kanal
yoluyla, yağların kimyasal sindirimini gerçekleştirmek üzere ince
bağırsağa gönderilir.
Pankreas: Pankreas öz suyunu salgılar. Pankreas öz suyu proteinlerin,
karbonhidratların ve yağların kimyasal sindirimini gerçekleştiren
enzimler içerir.
*Sindirim sistemi yapı ve organlarına sırası ile ağız, yutak, yemek borusu, mide, ince bağırsak, kalın bağırsak ve anüs dür.
*Sindirimin sadece midede gerçekleşmez. Besinlerin ağız ve midede
mekanik, ağız, mide ve ince bağırsaklarda ise kimyasal sindiriminin
gerçekleşir.
Sindirim Sistemimizin Sağlığını Korumak
Doğru Beslenmeyi Öğrenmek:
Dengeli ve yeterli beslenmemiz gerektiğini uzmanlardan ve
büyüklerimizden sıkça duyarız. Dengeli ve yeterli beslenmek niçin bu
kadar önemlidir? Vücudumuzun günlük enerji gereksinimini karşılamak,
büyümemiz ve gelişmemizin sağlıklı olabilmesi için dengeli ve yeterli
beslenmemiz gerekir. Yemek yemek temel ihtiyaçlarımızdandır. Ancak
vücudumuz besinlerin ihtiyacımızdan fazla olan kısmını harcayamaz ve
bunları yağa dönüştürerek depolar. Depolanan yağlar ise zamanla
şişmanlığa sebep olur.
Dengeli ve yeterli beslenme besin içerikleri olan protein,
karbonhidrat, yağ, vitamin, mineral ve suyun, ihtiyacımızı karşılayacak
oranda ve birlikte alınmasıdır.
Stres ile dengesiz ve yetersiz beslenme sindirim sistemi sağlığını
olumsuz etkileyen faktörlerdendir. Lifli besinleri tüketmek ve dengeli
ve yeterli beslenmek ise sindirim sisteminin sağlığını olumlu etkiler.
Sindirim sistemimizin sağlığını korumak için:
• Çok sıcak ve çok soğuk şeyler yiyip içmemeliyiz.
• Lokmaları iyice çiğnemeli ve yavaş yemeliyiz.
• Sofradan tam olarak doymadan kalkmalıyız.
• Yemek sırasında ve yemekten sonra fazla su içmemeliyiz.
• Yemekten sonra bir saat kadar istirahat etmeliyiz.
• Yemeğe çiğ salata veya taze meyve ile başlamalıyız.
• Kafeinli ve asitli içeceklerden uzak durmalıyız.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Hesabınız Yoksa "Anonim"i seçerek Misafir Olarak Yorum Yapabilirsiniz...